Gitte om Dyslexi

Av: Gitte Ahlström

Jag heter Gitte Ahlström och ska tala om läs- och skrivsvårigheter.

Vad är läs- och skrivsvårigheter? Att man har svårt för att läsa, eller/och , skriva. Vi känner nog alla någon som har det.

Jag har en mor som är Dyslektiker. Har även en dotter som är det. Min dotter var först glad för skolan. Ögonen lyste som stjärnor. Men när fröken började rätta med rödpenna i andra klass kunde hon inte förstå varför. För hon hade fått så mycket beröm tidigare när hon skrev. I tredje klass blev det ännu värre nu kunde man se det på ögonen. Det är något som gör ont i en som förälder. Bad att skolan skulle kolla upp om hon har Dyslexi. De gjorde en lästest. Skolan sa att läshastigheten var hög. Så hon hade inte Dyslexi. Att jag inte kunde hjälpa till med stavningen förstod dom för jag var dansk. Så hon fick en jobbig grundskola. Bättre hjälp fick hon i gymnasiet. Under tiden gick jag och läste på komvux men klarade inte av att skriva. Så efter 8 terminer fick jag reda på att jag var Dyslektiker. Vilken lättnad jag var inte en dom dansk som inte ville lära sig svenska. Det är lätt att se på andra att de har symtomer. Men är blind själv.

Symtom

Gömmer brev. Läser inte, ser hellre film. Vill ej skriva letar efter möjligheter att slippa. Ber någon annan att läsa. Vill inte fylla i blanketter. Mm.

Problem

Det är lätt att ge upp. För att man känner att man inte duger.

Medicin

Träna tillsammans. Hitta böcker som intresserar. Se om boken finns som Lätt Läst. Läs böcker tillsammans. Gör så att man har lust att läsa. Ganska snart kan det bli roligt. Om man har dyslexi finns det hjälpmedel som man har rätt till, för det är ett handicap.

Nyckelord

Handikapp, hjälpmedel, studieteknik, läsa och skriva, motivation, glädje

Det är aldrig försent att lära sig.

Lämna ett svar

Stäng meny