Kraftbudet intervjuar; Roko Kursar (L)

Av: Casper Radow

Nämndsordförande Roko Kursar (L) är politikern som älskar att lyssna på andra människor, har sin morfar som främsta förebild, och som gärna äter sin frus kåldolmar fem dagar i rad.

När Roko, tillsammans med förvaltningsdirektören Annelie Larsson, besökte Sallerupshusen, och Särslövsvägens LSS, var Kraftbudets Casper Radow där för att ställa några frågor.

(Casper) “Vad heter du och hur gammal är du?”

Jag heter Roko Kursar och jag är snart 33.

(Casper) “Hur kommer det sig att du blev politiker?”

Jag har nog alltid varit intresserad av samhällsfrågor, men jag befann mig själv i en situation för 11 år sen då jag inte kunde försörja mig själv och gick på försörjningsstöd, och jag var rätt så arg på mycket i samhället.

En dag bestämde jag mig för att göra något åt saken och försöka vara en del av lösningen istället för att bara vara arg och klaga.

(Casper) “Hur länge har du arbetat med funktionsvariationer?”

Mitt första jobb där jag kom i kontakt med personer med funktionsvariationer det var när jag jobbade i ett projekt med KFUM och allmänna arvsfonden, det var för att aktivera barn och ungdomar med funktionsvariationer i föreningslivet, och då fritidsaktiviteter och sport.

Och det var för… Nu är det, sju år sen.

(Casper) “Så du har jobbat med det, aktivt, för sju år sen, men hur länge jobb…”

Ja, det var, de första åren. Sen har jag jobbat också på försäkringskassan i fem år och då är det mer med tillfälliga funktionsnedsättningar som jag har jobbar med. Rehabilitering och samordning.

Och sen så har jag suttit i Funktionstödsnämnden sedan 2017.

(Casper) “Hur kan du hjälpa människor med funktionsvariationer?”

Jag är ju högsta ansvariga politiker just för funktionsstöd i Malmö och då är det ett enormt ansvar att se till att funktionsstödet verkligen fungerar, att det förbättras och utvecklas, och jag brukar säga att jag vill utveckla funktionsstödet till att det ska bli funktionsrätt.

(Casper) “Ja, okej, så det ska bli en rättighet menar du då?”

Men jag ser det, det är en rättighet, hela vår LSS-lagstiftning är en rättighetslagstiftning, och det handlar lite om att ta perspektivet och skifta det med att fokus ligger där istället, på de rättigheterna.

(Casper) “Ja, men det låter jättebra Roko, här kommer en annan fråga, vad är din favoritmaträtt?”

Oj, det var faktiskt den svåraste frågan. Jag är allätare, jag tycker om att äta väldigt mycket, jag tycker om varierad kost, men eeh…

(Casper) “Det är inte så att du har hamburgare som nummer ett…”

Nej…

(Casper) “…eller falafel…?”

Nej, jag har inte det, om jag måste välja något specifikt så måste jag säga min frus sarma. Sarma det är en sorts kåldolmar från Balkan.

(Casper) “Jaha, kåldolmar från Balkan… Det är alltså favoritmaten?”

Ja, om jag måste välja någonting så måste jag välja det. 
När min fru tillagar det så kan jag äta det fem dagar i rad.

(Casper) “Har du någon idol, rent allmänt?”

Rent allmänt så är det nog min morfar. Jag växte upp, jag växte upp utan min pappa, eeh, han, eeh, han har aldrig bott i Sverige, och min morfar var på många sätt en…

(Casper) “En förebild…?”

…en förebild, och en idol, och kanske också väldigt mycket källan till mitt politiska engagemang.

(Casper) “Okej, han trodde kanske på ett öppet samhälle och…”

Ja, han kom till Sverige som politisk flykting, så att eeh…

(Casper) “…ett starkt samhälle…”

Ja, han har brunnit mycket både för frihet och rättigheter och för demokrati.

(Casper) “Vad intressant Roko… Är du en bra lyssnare?”

Jag vill nog faktiskt, utan att vara, så att jag… ger mig för mycket, själv så här eeh, beröm så är det nog en av mina starkaste egenskaper att jag är en god lyssnare. Jag tycker om att lyssna på människor, jag är väldigt intresserad av att höra vad andra människor tycker och vad de har att säga.

(Casper) “Okej, det är jättebra… Har du någon hobby?”

Ja, jag har nog många hobbys. Först var ju politik min hobby, jag var fritidspolitiker i, ja i sju år innan jag blev heltidspolitiker så då, när jag tittar så, så går mycket av det borde vara min fritid går också till politik.

(Casper) “Okej, så politiken är lite hobby också…?”

Ja, det är det. Sen så har jag ju intressen, jag tycker om deckare, jag tycker om sport, jag tycker om friluftsliv, sen så blir det kanske inte så mycket.

(Casper) “Där har vi variationen, friluftsliv och deckare…”

Ja, men precis…

(Casper) “Det är lite hobby det…”

Ja, och, men det blir nog att jag… Nu för tiden mest, eeh, dagdrömmer om det.

(Casper) “Okej. Här kommer sista frågan: Tror du på ett bättre Malmö?”

Ja, annars skulle jag inte engagera mig politisk, det, det är min övertygelse, till och med, att Malmö kan bli bättre.

(Casper) “Okej, tack så mycket Roko…”

Tack.

Lämna ett svar

Stäng meny